Första praktikdagen!

Idag har vi då äntligen haft vår första praktikdag på regionalsjukhuset här i Dodoma, eller Dodoma referro hospital som det heter. Vi började morgonen med att möta upp vår koordinator Rachel som visade oss runt på sjukhuset och hjälpte oss att göra upp ett schema för de här 16 dagarna. Vi kommer att få gå med på medicinavdelningen, kirurgiavdelningen, ortopediavdelningen, barnavdelningen och en dag på förlossningen. Sen finns det möjlighet att eventuellt kila över till psykiatriavdelningen och titta lite där med. Alla avdelningar, utom barnavdelningen, är dessutom uppdelade i ett hus med kvinnliga patienter och ett hus med manliga patienter, så vi kommer att fördela tiden på varje sida. Våra arbetspass blir mellan 7.30-14. Det kan låta som väldigt korta dagar men i den här värmen tror jag det är precis vad vi orkar med. Efter att vi fått vår rundvandring på sjukhuset valde vi iallafall att påbörja vår praktik på den kvinnliga medicinavdelningen.
 
Det är inte tillåtet att fota på sjukhuset så jag ska försöka beskriva det lite för er. Det ser inte ut så som vi är vana vid hemifrån, som till exempel Akademiska sjukhuset där allting mer eller mindre sitter ihop. Här är varje avdelning, eller ward som det heter, ett eget litet vitt stenhus och mellan husen går det stenbelagda gångar. Så ska en patient förflyttas från den ena avdelningen till den andra rullar man de helt enkelt på en bår utomhus på stengångarna. Inne i huset finns först en reception, som egentligen bara består av ett enkelt träbord där en sjuksköterska eller student sitter med en pärm över de inskrivna patienterna. Sen finns det ett litet tillbyggt rum som sjuksköterskorna använder som sitt kontor. Där efter består huset av en stor sal full med enkelsängar där patienterna ligger en, två och ibland kanske tre eller fyra stycken i samma säng. Rachel förklarade för oss att man inte vill skicka hem patienter som söker hjälp, så är det platsbrist får patienterna helt enkelt dela sängar. Bakom den stora salen finns det sen ett undersökningsrum, personaltoalett och patienttoalett.
 
Av det vi sett på dagens pass kan vi konstatera att det finns en hel del som skiljer sig åt här jämfört med Sverige, framför allt när det gäller hygienen. Droppställningarna är rostiga och skulle må bra av en högtryckstvätt. Lakanen i sängarna såg allt annat än rena ut. Och när vi skulle vara med och titta när en sjuksköterskestudent satte en PVK på en ung flicka fick vi verkligen bita oss i tungan för att inte skrika rakt ut när han misslyckades med sitt första stick och valde att återanvända nålen han redan hade satt in en gång. Det är ett stort fett ajjabajja hemma i Sverige!!! Men här har de inte samma tillgångar, kan man återanvända så gör man det. Likaså hade han inget underlag under armen när han satte nålen, så det kom blod i sängen. Och istället för stasband tog de resåren på en plasthandske och knöt runt armen, vilket vi tyckte såg ut att göra lite ont. De fnissade lite åt vår flaska med handsprit och verkade inte riktigt förstå vad den skulle vara bra för.
 
Som ni förstår kommer vi få en hel del intryck att smälta under den här tiden. Vi bekantade oss lite med de sjuksköterskestudenter som också praktiserar på sjukhuset just nu, de tyckte det va väldigt roligt att få prata med oss och ville framför allt lära oss swahili. Så jag tänkte dela med mig lite nu dels av den swahilin vi redan hade lärt oss och dels den vi mer eller mindre lovat att träna på tills imorgon!
 
Swahili (med reservation för felstavning)
 
Mambo betyder hej, och om någon ropar mambo ska man svara Poa.
Asanthe betyder tack, och Asanthesana betyder tack så mycket.
Karibu/ Karibuni betyder välkommen och välkomna.
Za asubuhi betyder hur är din morgon och används från morgon till lunchtid.
Za mchana betyder hur är din dag och används då efter lunchtid.
Om någon frågar dig hur din morgon eller dag är så svarar du Nzuri, vilket betyder bra, eller Mbaya, vilket betyder dålig.
Bahdai betyder vi ses.
Muuguzi betyder sjuksköterska.
Rafiki betyder vän.
Simba betyder lejon.
Mamba betyder krokodil, vilket skapade viss förvirring när vi försökte fråga en av studenterna hur vanlig den svarta mamban är här omkring!
 
Det får nog räcka med språklektionen för idag! Men nu kan alla som sett Disney's Lejonkungen associera till en del av de namn och uttryck som används där på ett helt nytt sätt!
 
Vi hade tänkt gå ner och doppa oss i poolen nu efter praktiken, man blir duktigt svettig av att ha sjukhuskläderna på sig. Men lagom till att vi kom hem till hotellet började det ösregna och åska, så bättre tajming kunde vi inte haft och en dusch kommer sitta minst lika fint! Och i sann Afrika-anda tar jag med mig min smutstvätt in i duschen!
 
 
 
 
Det här är en dala-dala, som vi tar oss mellan hotellet och stadskärnan med, en enkelresa kostar 400 TSH vilket motsvarar drygt 2 kr. Och de klämmer gärna in så många människor som det bara går, så man får räkna med att behöva stå! 
 
Ett regnigt Dodoma